fredag 20. november 2015

Tur til Frammuseet

I dag gikk turen til Frammuseet med alle 4- og 5-åringene, tre studenter og Arne, Lasse og Christian.

Vi reiste med trikk til Nationaltheatret hvor vi spaserte ned til Rådhuset for å ta bussen videre. På veien fikk vi studert Nationaltheaterets oppslag om hva som spilles, noe som vekket engasjement hos barna. Videre gikk vi forbi Saga kino som også fikk mye oppmerksomhet om hva som gikk på kino.  Barna har blitt rutinerte på å reise kollektivt og går fint av  og på bussen og finner plasser.

Vel fremme ved Frammuseet våknet engasjementet hos barna som har vært der tidligere. Vi begynte med å spise lunsj og gjennomgå hvordan vi oppfører oss på et museum. Alle husket hvordan vi skulle oppføre oss! Stolte voksne...

Barna var helt klare for å komme seg ombord i Fram. Etter en rask lunsj begynte vi å gå oppover i etasjene og det ble flere lange stopp ved dyr og modeller som viste hvordan båten lå overvintret i isen for hundre år siden.

Da vi kom ombord var det mye spennende å se på. Store master med mye tau, stor ror, kjettinger og broen. Barna var så engasjerte at vi måtte dele dem i grupper. Når dekket var gjennomgått gikk vi inn under og så på båten inni. Det er spennende å gå ned bratte trapper og gjennom ganger. Det ble tittet inn i lugarer. Det var nok vanskelig å forstå hva de så. Vår verden ser ikke ut som den gjorde i 1913. En så stor motor hadde de færreste sett før og lydene var skumle samtidig veldig spennende.

Etter at vi var ferdige og "gikk i land" igjen var det mer spennende å se på. Igjen ble det stopp for å se på dyr og modeller som er utstilt. Det spennende var at nå refererte barna til båten de hadde vært ombord på og snakket om isen som pakket den inn. Var dyrene ekte? Ja, og vi måtte prøve å forklare hvordan man stopper ut dyr og hvorfor. Selen var stor og den ene isbjørnen var liten. Men så så vi en stor isbjørn med veldig mange tenner. Lever det isbjørn i dag? Vi måtte titte på kart for å se hvor de forskjellige dyrene lever. Vi fikk sett på sleder og kjent på hvor tunge de var. Klærne var anderledes, men vi har et forhold til ull alle sammen og det bruker vi fortsatt i dag. Fotoapparatet de hadde med på turen var vanskelig å forklare når barnas referanse er kameraet på mobilen.

Frammuseet er et av de fineste museene for barn i Oslo og vi opplever å være veldig velkommen. Museet gir barna en opplevelse av å oppleve det de ser på bilder og i bøker. Barna får komme ombord i båten og ta og kjenne på mye. De ser dyr i naturlig størrelse og utseende. Det står utstilt modeller de kan studere og se utstyret i sann størrelse ved siden av. Vi reiser i tid og sammenligner hvordan det var for hundre år siden med det vi kjenner i dag. I tillegg er det endel barn som beveger seg ut i det ukjente og synes det er ganske skummelt å skulle opp i den store båten, men frykten forsvant raskt etterhvert som vi gikk oppover og snakket om alt.

Turen var en god opplevelse for både små og store og vi kommer til å snakke en hel del om temaet til uken.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar